Nastavlja se niz dezinformativnih narativa o zelenim, odnosno električnim vozilima. Snimak star 10 godina ponovo je oživio i dospio na društvene mreže. Na njemu se vidi zapaljeno vozilo na putu, a video prate navodi: (arhivirano: ovdje

Ono kad u sudaru sudjeluje ekološko vozilo  

Objava je za kratko vrijeme sakupila veliki broj lajkova i dijeljenja.  

Isti snimak se u pogrešnom kontekstu pojavio i prošle godine, a njime su se bavile kolege iz Fact crescendo, koje su dokazivale da se ne radi o “ekološkom”, odnosno električnom vozilu. 

Zapravo se radi o snimku sa sredine jula 2013. godine, koji je nastao u Rusiji. Ria Novosti izvijestila je 13-og jula te godine, a na osnovu podataka koje su dobili iz policije: 

„Oko 18 sati, na izlazu sa Entuzijastovog autoputa na moskovskoj obilaznici, sudarili su se redovni autobus i kamion Isuzu u čijem zadnjem dijelu se nalazilo 119 gasnih (plinskih) boca – sve su detonirale od udarca.” 

Daljom pretragom na Jutjubu je moguće doći do niza snimaka istog incidenta, na kojem se vidi kamion koji se kreće velikom brzinom, pretiče nekoliko vozila, a zatim dolazi do incidenta i automatski do – plamena.  

Ria Novosti još piše:  

“U autobusu se u trenutku nesreće nalazilo 28 osoba. Od posljedica udesa povrijeđen je vozač kamiona i ukazana mu je pomoć na licu mjesta. Sada istražna ekipa radi na ovom incidentu, utvrđuju se sve okolnosti dešavanja.” 

O dezinformacijama vezanim za električna vozila Raskrinkavanje je već više puta pisalo i dokazivali smo da se plasira pogrešan narativ da su takva vozila nebezbjedna, ili bar da nijesu ništa više opasna nego konvencionalna vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.  

Fact crescendo napominje da te 2013. kompanija Isuzu nije u svom portfoliju imala električni kamion, kao i da su električni autobusi u Moskvi uvedeni tek 2018.  

Zbog činjenice da je u pitanju snimak star više od 10 godina, kao i da u pitanju nije električno vozilo u plamenu, već je eksplodirao kamion pun plinskih boca, sporna objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article