Hipotetičko pitanje a ne stvarnost: Njemačka ne izlazi iz EU 

291

Nakon gotovo pola stoljeća Velika Britanija je 2020. godine napustila Evropsku uniju (EU), a posljednjih dana na internetu kruži informacija da bi to uskoro mogla učiniti još jedna zemlja. 

“Njemačka napušta EU? “Posljedice mogu biti kobne”, glasi naslov portala B92 i Bijeljina Press

Ova vijest podijeljena je na društvenoj mreži Treds, kao i na Fejsbuku (1,2,3). 

Osim u naslovnoj konstrukciji, tekstovi gore navedenih portala ne sadrže informaciju o tome da Njemačka napušta Evropsku uniju, već se sadržaj članaka odnosi na projekciju ekonomskih posljedica ukoliko bi Njemačka odlučila da napusti evropsku zajednicu. 

Njemački ekonomski institut bavio se ekonomskim posljedicama potencijalne odluke koja, makar za sada, ostaje samo hipotetička mogućnost, jer trenutno nema indikacija da će Njemačka napustiti EU, a uvid u analizu imala je njemačka novinska agencija Dpa

Njemačka je jedna od ključnih članica EU i ima značajnu ulogu u njenom funkcionisanju i razvoju.  

Za kontekst tvrdnje o izlasku Njemačke iz EU, važno je spomenuti da u Njemačkoj postoje političke partije i pokreti koji su kritički nastrojeni prema određenim aspektima EU ili zagovaraju reforme, odnosno referendum o potpunom napuštanju države iz “evropske porodice”.  

Uglavnom euroskeptične i desno orijentisane partije, na čelu sa “Alternativom za Njemačku” (AfD) zalažu se za tzv. Dexit, odnosno za izlazak Njemačke iz EU. 

AfD, koju vodi Alis Vajdel, izrazila je namjeru da vodi kampanju za “Dexit” ako njena partija dođe na vlast, navodeći britanski Brexit kao model za Njemačku. Uprkos težnjama AfD-a i ostalih desničarskih partija, takvi stavovi ne odražavaju mišljenje većine građana Njemačke, s obzirom da činjenicu da podrška za članstvo u EU ostaje i dalje na veoma visokom nivou.  

To potvrđuju i nedavna istraživanja javnog mnjenja –  većina Njemaca trenutno podržava ostanak u EU.   

Prema podacima prikupljenim krajem 2023. godine, više od tri četvrtine Njemaca pozitivno gleda na članstvo u EU, što odražava stalan porast pozitivnih stavova tokom proteklih godina.  

A prema projekcijama izbornih rezultata na narednim saveznim izborima koji očekuju Njemačku u narednim mjesecima, AfD i desničarske partije nisu među favoritima. 

Hršćansko-demokratska unija (CDU) i Hrišćansko-socijalna unija Bavarske (CSU) nalaze se na vrhu s podrškom od oko 29 do 31 odsto, dok  AfD ima podršku od 16 odsto njemačkog stanovništva. 

Dakle, iako postoji glasna manjina u Njemačkoj koja se zalaže za potencijalni izlazak Njemačke iz EU, ali trenutna javna i politička situacija ne ukazuju da je to realna mogućnost. 

Objave portala B92 i Bijeljinapress.com ocjenjujemo kao klikbejt. 

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti. 

Edit: 4.6.2024.

Portal b92 objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article