Recikliranje lažnih tvrdnji: Mamografija nije zabranjena u Švajcarskoj  

387

Uprkos činjenici da je mamografija najefikasniji rendgenski pregled za otkrivanje promjena u dojci, ova metoda se sporadično nađe na meti onih koji šire dezinformacije.  

Tako su društvene mreže preplavile objave korisnika u kojima “pozdravljaju” vijest koja navodno dolazi iz Švajcarske, a odnosi se na zabranu mamografije u toj zemlji. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18) 

“Švajcarska je prva zemlja u svijetu koja je zabranila mamografiju. Usluge pregleda također su obustavljene u dijelovima Kanade, Italije, Škotske i Australije”, piše između ostalog u objavama.

Informacija da je Švajcarske zabranila mamografiju je netačna i reciklirana više puta do sada. 

Ova tvrdnja je vjerovatno potekla od preporuka Švajcarskog medicinskog savjeta koji je prije 10 godina predložio da se prestane sa redovnim mamografskim pregledima. 

Riječ je o nezavisnoj, a ne državnoj organizaciji čije preporuke nisu obavezujuće. Zaključci Švajcarskog medicinskog savjeta su naišli na kritike stručnjaka iz ove oblasti, koji su tvrdili da Savjet svoje preporuke zasnova na pogrešnim, nepotpunim ili pogrešno protumačenim podacima. Organizacija je u međuvremenu ugašena. 

Važno je napomenuti da odluku o primjeni ili ukidanju metode skrininga mamografijom obično donose kantonalne vlasti, što rezultira različitim pristupima u različitim regionima Švajcarske. 

Ipak, danas, u Švajcarskoj, mamografija je postupak čije troškove pokriva zdravstveno osiguranje. Preporuka Švajcarske savezne kancelarije za javno zdravlje je da žene starosti između 40 i 59 godina obave ovaj pregled svake godine, dok se ženama između 60 i 75 godina preporučuje svake dvije godine.  

Da Švajcarska nije zabranila mamografiju ranije su posali i portali za provjeru činjenica Raskrinkavanje.ba, Raskrikavanje, Faktograf, Istinomer… 

Mamografija je bezbjedna metoda 

Raskrinkavanje se i ranije bavilo netačnim tvrdnjama koje su se odnosile na mamografiju, ukazujući na činjenicu da su pacijentkinje prilikom pregleda izložene malim dozama zračenja. 

Američko društvo za borbu protiv raka je demantovalo navode o štetnosti mamografa. Mamografi su bezbjedni i dojke se izlažu malim dozama zračenja, a „prednosti mamografije veće od svake potencijalne štete izlaganja zračenju“, zvanični je stav ovog Društva.  
 
Moderni uređaji koriste niske doze zračenja za skrining dojke. Pojednostavljeno, mamografski pregled podrazumijeva izloženost malim dozama zračenja koje je jednako dozi zračenja koju bi žena dobila iz prirodnog okruženja u periodu od otprilike sedam sedmica.   

Dakle, činjenica je da postoji minoran rizik od oštećenja zdravlja zbog izloženosti zračenju, međutim u medicini postoji opšti konsenzus oko toga da je korist od mamografskog pregleda značajno veća od rizika zbog zračenja. 

Zbog svega navedenog, objave dobijaju ocjenu lažna vijest i reciklaža. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja. 

In this article